sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kahden suklaan kuppikakut Super Bowl tyyliin

Ensi yönä meidän aikaa pelataan 53. amerikkalaisen jalkapallon kauden loppuottelu eli Super Bowl. Ottelu järjestetään Atlantassa ja siinä New England Patriots ja Los Angeles Rams ottavat toisistaan mittaa. New England Patriotsille tämä on jo kolmas perättäinen Super Bowl ja joukkue on meidän suosikki ensi yön otteluun. Patriotsin pelinrakentaja Tom Brady on 41 vuotias ja urheilupiireissä se on jo kunnioitettava saavutus.

Perinteisesti valmistaudumme Super Bowliin tekemällä amerikkalaista ruokaa. Tänä iltana syömme kanansiipiä, kuten Yhdysvalloissa moni tekee: siipiä syödään Super Bowl viikonloppuna yli miljardi kappaletta. Kanansiipien kanssa meillä on maissista ja mustapavuista tehtyä salaattia ja guacamolea. Yleensä olen tykännyt tehdä myös jotain jalkapallolta näyttävää syötävää ja tänä vuonna tein kahden suklaan kuppikakkuja.

Nämä ovat todellista herkkujen herkkua: kakkuosa on kaakaolla ja suklaalla kyllästettyä ja kuppikakkujen kuorrutteessa on valkosuklaata. Olen tähän saakka karttanut voikreemiä kuorrutteena (kun se tuntuu niin raskaalta), mutta etuna on kieltämättä se, että pursotus pysyy jämäkkänä. Lopputulos ei myöskään maistu voikreemiltä vaan valkosuklaalta. Kakkuosan ohje on Maku-lehdestä ja kuorrute Arlan ohjeella tehtyä. Muokkasin alkuperäisiä reseptejä vain vähän.



Teko-ohje muffinit:


200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kpl munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kevytmaitoa
150 g tummaa suklaata (käytin Fazerin punaisessa paketissa olevaa taloussuklaata)
1 rkl limemehua

Lisäksi:

12 isoa paperista muffinivuokaa (käytin tukevia amerikanmuffinivuokia)

Valkosuklaavoikreemi:


100 g valkosuklaata (käytin Fazerin leivontaan tarkoitettua valkosuklaata)
100 g voita
220 g tomusokeria
1 rkl limemehua
½ tl vaniljasokeria


Jalkapallokoriste:


Da-Capo konvehteja
sulatettua valkosuklaata

lisäksi:
cocktail-tikku


Teko-ohje muffinit:


Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten.

Sekoita eri astiassa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi esim. veitsellä leikkuulaudalla. Sekoita taikinaan lopuksi suklaa ja limemehu. Vältä turhaa sekoittamista. Jaa taikina paperivuokiin pellille.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 18–20 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.

Teko-ohje kuorrute:


Pilko valkosuklaa palasiksi ja ota voi huoneenlämpöön. Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa vajaalla teholla. Suklaa menee helposti pilalle, joten kuumennuksen kanssa on oltava tarkkana: ei liian kuumaksi ja vain varovaisesti välillä sekoittaen. Vesihauteessa ei saa päästä vettä tai vesihöyryä suklaan sekaan ollenkaan.

Notkista pehmeää voita (tein sähkövatkaimella) ja sekoita tomusokeria ja vaniljasokeria vähitellen voihin. Lisää voi-tomusokeriseokseen sulanut valkosuklaa ja limemehu ja sekoita massa tasaiseksi. Tarvittaessa seokseen voi lisätä tomusokeria (jämäköityy) tai pienen tilkan vettä (löystyy).

Laita kuorrute hetkeksi jääkaappiin. Itse laitoin seoksen pursotuspussin ja tyllan kanssa jääkaappiin odottamaan pursotusta.

Teko-ohje jalkapallokoriste:


Sulata pieni määrä valkosuklaata ja piirrä coctail-tikun avulla Da-Capo konvehdin pintaan amerikkalaisen jalkapallon kuviot. Anna konvehtien jäähtyä kunnolla jääkaapissa. Kuorruta muffinien pinta kuorrutteella ja asettele konvehti koristeeksi. Nyt kuppikakut ovat valmiita tarjoiltavaksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?