lauantai 27. huhtikuuta 2013

Key Lime Pie eli limettipiiras

Amerikanmatkan parhaita makeita makumuistoja oli Starbucksin lemon loaf (joka inspiroi leipomaan sitruunakakun) ja Key Lime Pie, jota söinkin jälkkäriksi aina, kun siihen tarjoitui mahdollisuus. Limettipiirakkaa tarjottiin myös juustokakkuversiona, mutta minusta torttu oli parempi ja nimenomaan niin, että siinä on creme fraichea päällä. Vaihtoehtona päälliselle olisi kermavaahto tai marenki, mutta ranskankerman happamuus sopii hyvin muuten todella makealle piirakalle. Minusta piirakka on sellaisenaan jo kaunis, eikä se välttämättä tarvitse päällistä lainkaan.

Ohjeen pohjana on Maku-lehden Key Lime Pie ja päällinen on mukailtu amerikkalaisista lähteistä. Amerikkalaiset tekevät muhkeamman version kakusta, jossa pohja nousee korkeammalle ja täytettä on reilusti. Minulle sattui tätä tehdessäni limetiksi melko mehuttomat versiot. Olikin hyvä, että kultani oli kaupassa ennakoinut ja ostanut ylimääräistä. Löytyykö Suomesta aitoja pikkulimettejä eli key limejä?



Tarpeet pohja:


200 g digetivekeksejä
100 g sulatettua voita
2 rkl sokeria (käytin ruokosokeria)

Tarpeet limettitäyte:


3 kpl luomu limettiä
6 kpl keltuaista
400 g kondensoitua makeutettua maitoa säilykepurkista
1 rkl vaniljasokeria

Tarpeet päällinen:


1 prk ranskankermaa
2-3 rkl pölysokeria
1 luomu lime halutessasi

Teko-ohje:


Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen. Tee pohja murskaamalla keksit esim. monitoimikoneessa. Lisää voisula ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja kaada keksiseos vuoan pohjalle. Levitä keksiseosta reunoille ja tasaisesti vuoan pohjaan lusikan avulla. Paista pohjaa 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jätä pohja odottamaan täytettä. Säädä uunin lämpö 175 asteeseen.

Valmistele täyte: Pese limet ja raasta niiden kuorta 2 tl. Purista limeistä 1 dl mehua. Erottele munista keltuaiset. Valkuaisista voit tehdä esim. marenkia tai munakkaan. Vatkaa keltuaiset ja tiivistemaito vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja valuta joukkoon desilitra limemehua. Lisää kuoriraaste ja vaniljasokeri, sekoita. Kaada täyte pohjan päälle.

Kypsennä limettitorttua uunissa (175 asteessa) noin vartti, kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä piiras ja nosta se jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Sekoita pölysokeri ranskankerman joukkoon. Voit tarjoilla makeutetun ranskankerman erikseen tai levittää sen tarjoilua odottavan piirakan päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?