sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Terveisiä kesälomalta, Rundreise!

Ruokablogissa ollaan vietetty viime päivinä kesälomaa ja postaukset ovat tulleet ajastettuina. Vieläkin menee jokin aika lomasta toipuessa, töitä tehdessä ja uutta lomaa valmistellessa, mutta päivitän blogiani näin kesälläkin, harvakseltaan tosin.


Autoliiton matkaoppaat olivat kovassa käytössä


Teimme jo tämän vuoden toisen rengasmatkan (kertomus meidän Amerikan roadtripistä löytyy täältä) ja tällä kertaa matkaa taitettiin omalla autolla lähinnä Saksassa. Minulle tällainen autoloma on ollut pitkään haaveissa ja sitkeällä taivuttelulla sain myös kultani innostumaan. Matka oli hieno kokemus, vaikka autossa tulikin istuttua tovi jos toinenkin.

Bodenseen rannoilta löytyi uutta ja vanhaa rinnetaloa ja -linnaa.


Pyrimme käytännön syistä välttämään isoja kaupunkeja ja reittimme koostuikin useista pikkukylistä ja niistä löytyneistä pikkuihmeistä. Nautimme Autobahnien kovasta vauhdista ja välillä suhailimme serpentiiniteitä ylös ja alas. Palaan myöhemmin blogissani matkan antiin tarkemmin.

Schwarzwald tarjosi meille monenlaisia maisemia!

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Tonnikalapiirakka

Iltapalaksi piti keksiä taas jotain mutkatonta, mutta hyvää. Kaivelin arkiston kätköistä hyvän makumuiston jättäneen tonnikalapiirakan. Ohje on bongattu alunpitäen jommasta kummasta iltapäivälehdestä, lähde ei ole lähtenyt leikkeen mukaan, ikävä kyllä. Resepti lienee toistakymmentä vuotta vanha. Minusta piirakka on parasta, kun siihen käyttää jotain voimakasta juustoa kuten musta- tai punaleimaemmentalia.

Tarpeet pohja:


125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 dl juustoraastetta
n. 2 rkl vettä

Tarpeet täyte:


2 prk tonnikalapaloja vedessä
2 valkosipulinkynttä
0,5 tl mustapippuria
vajaa 1 tl suolaa
2 munaa
2 dl maitoa
noin 100 g juustoraastetta

Tonnikalapiirakkaa suviyössä

Teko-ohje:


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja voitele ja korppujauhota piirasvuoka. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi ne sormin rasvan kanssa seokseksi. Lisää tilkka vettä, jotta taikinasta tulee kiinteä. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja paista pohjaa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Valuta tonnikala, mausta ja lisää puolikypsälle pohjalle. Sekoita munat ja maito ja kaada vuokaan. Ripota päälle juustoraaste ja paista vielä 20 minuuttia. Piirakka on parhaimmillaan tarjoiltuna lämpimänä.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Marinadi broilerille

Teimme risottoa ja sen kanssa oli tarkoitus syödä broileria. Hain jälleen kerran netistä inspiraatiota broilerin marinoimiseksi netistä ja löysin lupaavantuntisen ohjeen Kotilieden sivuilta. Kyseessä oli Jukka Perkon thaimaalaiset satay-vartaat. Meillä ei ollut tarkoitus tehdä vartaita ja tuunasimme ohjetta jonkin verran sen mukaan, mitä tarpeita meillä kaapissa oli ja mikä tuntui hyvältä. Myöskään kotilieden ohjeessa ollutta kastiketta emme päässeet maistamaan pähkinäallergian vuoksi.

Paistoin fileet pannulla miedossa lämmössä. Valmiina broilerit maistuivat maukkailta, inkiväärin ja korianterin maku tuli erityisesti esiin. Risotto oli kyllä näille väärä lisuke, vaikka se taas niin hyvää olikin,  riisi olisi ollut sellaisenaan parempaa. Kastikkeeksi laitoimme kylmää kermaviilistä ja valkosipulista sekoitettua soossia.


marinadi (n. 500g broilerin rintafileitä)

1 yksikyntinen valkosipuli
2,5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl soijaa
reilu 1 tl chiliä tai maun mukaan
1 tl kuivattua korianteria
2 tl tummaa sokeria
3 rkl sitruunamehua
1-2 rkl avokadoöljyä

Teko-ohje:


Pilko valkosipuli ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään riittävän isossa ja tukevassa muovipussissa. Lisää broilerin leikkeet pussiin ja puristele pussia niin, että marinadi leviää hyvin fileiden ympärille. Anna marinoitua noin pari tuntia. Paista broilerit pannulla tai grillissä kypsäksi.


perjantai 21. kesäkuuta 2013

Vohvelit

Alkava kesäloma kannusti aloittamaan erään sunnuntai-aamun vohveleilla. Onhan se hyvä "harjoitella" tukevia hotelliaamiaisia varten ja toisaalta kaapista oli hyvä saada kananmunat käyttöön ennen reissua. Saimme Veliveikkani kanssa Äidiltä joululahjaksi vohveliraudan ja se on nykyään tallessa minulla. Monesti sille ei ole käyttöä, mutta laitteen kaivaminen kaapinpohjalta palkitsee aina. Leivinjauheen ansiosta näistä tulee kuohkeita vohveleita.

Ohje sopii niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kanssa. Meillä oli lisukkeena tarjolla sokeroimatonta omenasosetta, pakasteesta löytyneitä luomumansikoita sekä mökillä viime kesänä keitettyä mustikkahilloa. Päälle lorautimme vielä vaahterasiirappia ja kermavaahtoa.


Tarpeet 8 vohveliin:


3 kananmunaa
3 dl maitoa (käytin täysmaitoa)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa ja halutessasi myös 1 tl sokeria
voita tai öljyä paistamiseen

Teko-ohje:


Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää kaikki aineet munamassaan. Voitele vohvelirauta ja paista vohvelit. Tarjoa vohvelit kuumina.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kesän paras mansikkatorttu

Tämä on yksi parhaista resepteistäni ja juhlin sillä kohta puolivuotista blogiani ja tätä ihanaa kesää. Mansikkakakku on helppotekoinen ja se on erittäin maukas.

Ohje on alunpitäen Koti ja keittiö -lehden Kesäopas-liitteestä vuodelta 2002 ja se on julkaistu Kahden kerroksen mansikkatorttu nimellä. Reseptin voi helposti puolittaa, jos syöjiä on vähemmän. Kultani mielestä tätä kannattaisi kuitenkin tehdä kerrallaan pari pellillistä!

Kaurataikina leviää uunissa helposti ja palat sulautuvat yleensä toisiinsa kiinni. Siitä ei kannata ottaa ongelmaa: Jos haluaa saada kaksi pyöreää levyä, voi tehdä kaksi paistoa. Torttu on kuitenkin rento ulkonäöltään, joten vallan hyvin voit muotoilla paistetut kaurapohjat juuri sellaiseksi kuin haluat. Eikä kukaan huomaa mitään.



Tarpeet kaurataikina:


150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita

Tarpeet täyte:


4 dl kuohukermaa
1 litra mansikoita
sokeria tai hunajaa, jos mansikat eivät ole makeita

Teko-ohje:


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muta yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Jaa taikina kahteen osaan ja levitä leivinperin päälle levyiksi. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla tai hunajalla. Viipaloi marjat ja kokoa kakku rennolla kädellä.

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Uuden ajan mansikkajäätelö

Mansikkajäätelö saa uutta makua appelsiinista. Maitojäätelön rakenne on kevyt, lähes sorbettimainen, eikä sen valmistamiseksi tarvita monimutkaisia työvaiheita.

Dansukker ja Ruoka.fi haastoivat ruokabloggaajat kisailemaan ja kehittämään Suomen makeimman jäätelön. Kisassa käytettiin Dansukkerin uutta glukoosisiirappia, mutta muuten tekotapa oli vapaa. Ruokabloggaajat ovat kehittäneet toinen toistaan herkullisempia jätskireseptejä ja pääset äänestämään suosikkiasi tästä.


Tarpeet:


350 g mansikkaa joko tuoreena tai sulatettuna pakasteesta
1 (luomu) appelsiinin kuori raastettuna
0,5 dl vastapuristettua appelsiinin mehua
1 tl vaniljasokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl täysmaitoa

Teko-ohje:


Pakasta jäätelökoneen kylmäelementti hyvissä ajoin. Pese appelsiini ja raasta sen kuori hienoksi jauheeksi. Purista appelsiinista mehu. Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Lisää seokseen appelsiinin mehu, kuoriraaste, vaniljasokeri, glukoosisiirappi ja täysmaito. Sekoita ainekset tasaiseksi soseeksi. Napsauta jäätelökone päälle ja kaada jäätelömassa koneen täyttöaukosta pyörimään. Jäätelö on valmista noin puolen tunnin kuluttua.

Laita halutessasi jäätelö hetkeksi pakastimeen kylmenemään tai tarjoile sellaisenaan. Lisäaineeton kotijäätelö säilyy pakastimessa raikkaana ainakin pari viikkoa. Ohje on toteutettu Philipsin jäätelökoneella.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Vuohenjuusto-broilerivuoka uunissa

Pienessä kodissa ei kesähelteillä paljoa uunia lämmitellä, mutta sadepäivänä uunin lämmön saa helposti annettua harakoille. Tartuimme sadepäivän tuomaan tilaisuuteen ja teimme uunibroileria. Pakastimessa oli viiden sentin kiekko leveästä juustotangosta ja se meni tähän ruokaan kokonaan. Eikä sitä vuohenjuustoa vieläkään liikaa ollut, sopivasti meidän makuumme. Suola ei muuten ole unohtunut ohjeesta, vuohenjuuston suola oli meille riittävä.



Tarpeet:

 
400g broilerin suolaamattomia rintafileitä
3-5 cm  vuohenjuustoa (leveästä kiekosta)
1 yksikyntinen valkosipuli
5 aurinkokuivattua tomaattia
loraus öljyä
mustapippuria

Teko-ohje:


Öljyä uunivuoka. Lisää kanafileet suikaloituna vuokaan. Peitä kanat vuohenjuustoviipaleilla. Lisää pinnalle valkosipuli (viipaloituna) ja aurinkokuivatut tomaatit. Mausta mustapippurilla. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin kolme varttia tai kunnes broileri on kypsää.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Äidin Sacher

Aina kun meillä on juhlat, tarjolla on Sacher-kakkua. Sitä on syöty rippijuhlissa, valmistujaisissa ja syntymäpäivillä niin kesällä kuin talvellakin. Tämä on myös se, mitä joulupöydässä kaipaan kahvin kanssa. Olen maistanut myös aitoa Sacheria ja on se vaan niin, että meidän Äiti tekee parempaa! Äiti-kulta on napannut ohjeen aikoinaan T-kaupan reseptivihkosta.

Sacher on kiitollinen juhlatarjottava, sillä sen voi hyvin tehdä etukäteen ja pohja kestää hyvin myös pakastamista. Ylipäänsä Sacher on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä pari päivää. Joskus juhlan aiheet ovat pienempiä ja olenkin tehnyt muutaman kerran yhdestä taikinasta kaksi pienempää pohjaa ja pakastamalla toisen. Ohje on kuitenkin kirjoitettu yhteen normaaliin täytekakkuvuokaan sopivaksi.

Sacherin päällys on pehmeää eli ensimmäisen tai toisen palan leikkaajan ei tarvitse jännittää, lohkeaako koko pinta ja saako kakusta ylipäänsä napattua mitään kunnon palaa. Toisaalta kuorrute on myös aiheuttanut tekijälle päänvaivaa, sillä tekohetkellä nätti kuorrute on valunut kohta pois kakun pinnalta. Kokemus tuo varmuutta: Valuvaa täytettä voi veitsellä nostella jonkin aikaa kakun pinnalle jähmettymään ja lisäksi kannattaa varata ylimääräistä suklaata rouheeksi, jos pinta ei itsestään asetu nätiksi. Suklaarouheella maisemoitu Sacher on sekin todella hyvää ja herkullisen näköistä!

Pieni pala kakkua ja iso tursotus kermavaahtoa, perfect!


Tarpeet pohja:


150 g voita
1,75 dl sokeria
5 keltuaista
150 g taloussuklaata (Fazerin punaisessa kääreessä oleva taloussuklaa on sopivinta)
2,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 valkuaista

Tarpeet täyte:


2 prk säilykeaprikooseja sokeriliemessä

Tarpeet kuorrutus:


170 g taloussuklaata
1 rkl voita
50 g pölysokeria
5 rkl kermaa
(pinnalle suklaarouhetta)

Teko-ohje:


Voitele ja jouhota tasapohjainen kakkuvuoka valmiiksi. Rouhi pohjaan käytettävä taloussuklaa ja sulata se vesihauteessa. Anna suklaan jäähtyä muiden työvaiheiden ajan. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon ja niiden jälkeen jäähtynyt suklaa. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään sekaisin ja lisää jauhoseos taikinaan. Vatkaa valkuaiset puhtaassa astiassa kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto varovaisesti taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 50minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä. Ota aprikoosipurkkien liemi talteen kostukkeeksi ja soseuta aprikoosit sauvasekoittimella. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Asettele pohjaosa voipaperin päälle tarjoiluvadille. Kostuta pohjaosat aprikoosien liemellä. Levitä aprikoosisosetta pohjalevyjen väliin ja ohut kerros myös kakun pinnalle. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää sulaneeseen suklaaseen voi, pölysokeri ja kerma samalla sekoittaen. Jäähdytä seosta hieman. Kuorruta kakku kaatamalla suklaaseosta kakun pinnalle ja reunoille. Voipaperin päälle valuvaa suklaata voi nostella takaisin kakun pinnalle.

Lisää halutessasi kakun pintaan rouhittua suklaata. Leikkaa ylimääräinen voipaperi saksilla pois, kun kuorrute on jäähtynyt.


torstai 6. kesäkuuta 2013

Minestrone

Pitemmän aikaa on ollut ajatuksissa, että tekisin minestronea. Minulla ei ollut mielessä mitään erityistä ohjetta ja googlettelin muiden vaihtoehtoja. Lopullisen sysäyksen minestronen tekoon sain Campasimpukan blogista, jonka minestrone näytti herkulliselta.

Oma versioni on yhdistelmä useammasta ohjeesta ja siitä tuli oikein mukava arkiruoka. Monessa ohjeessa keittoon laitetaan palsternakkaa, mutta allergian vuoksi se jäi tästä sopasta pois.


Tarpeet:


1 pkt pekonia (+tilkka öljyä)
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa
2 tl oreganoa
1 laakerinlehti
pippuria myllystä
ripaus sokeria
1 litra kasvislientä
1 prk tomaattimurskaa
2 dl tummaa spagettia (pätki tarvittaessa)
1 kesäkurpitsa
1 pss pakastepapuja
tuoretta persiljaa

Teko-ohje:


Pese ja kuori porkkanat, kuori sipulit ja huuhtele kesäkurpitsa valmiiksi. Paloittele pekoni. Pilko sipulit pieneksi ja paloittele porkkanat sekä kesäkurpitsa sopiviksi suupaloiksi.

Ruskista pekoni kattilassa. Lisää sipulit joukkoon ja kuullota kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää porkkanat, tomaattimurska ja kasvisliemi sekä mausteet. Anna kiehua noin vartti.

Lisää keittoon kesäkurpitsat, pavut ja spagetti ja keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes kaikki raaka-aineet ovat pehmenneet. Tarkista maku ja ripottele lopuksi pinnalle runsaasti tuoretta persiljaa.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Feta-melonisalaatti

Lämpimän kesäpäivän iltapalaksi sopii hyvin mutkaton salaatti. Suolainen feta ja makeampi verkkomeloni ovat oiva makupari. Verkkomeloni tuo salaattiin myös kosteutta ja raikkautta. Kastikkeen tein tuttuun tapaan kotona löytyvistä tarpeista eli hyvästä avokadoöljystä, vaaleasta  balsamicosta ja hunajasta.


Tarpeet:


1 pkt fetajuustoa
1 pieni verkkomeloni
1 rasia kirsikkatomaatteja tai vastaava määrä tomaatteja
15 cm pala kurkkua
1 pkt kaupan salaattisekoitusta
ruohosipulia
kastikkeeksi
2 rkl öljyä
2 rkl viinietikkaa/sitruunamehua/limemehua/vaaleaa balsamicoa
nokare hunajaa
pyöräytys pippurimyllystä

Teko-ohje:


Pilko kaikki ainekset suupalan kokoisiksi palasiksi. Revi salaattisekoitusta pienemmiksi palasiksi tarjoiluastian pohjalle. Lisää meloni, kurkut ja tomaatit salaattipedille. Lisää feta ja ruohosipuli viimeisenä. Hulauta sekoitettu kastike koko komeuden päälle. 

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Raparperisima

Saimme harventaa Äidin raparperipuskaa urakalla ja raparperipiirakan lisäksi varsia riitti myös raparperisimaan. Kultani teki siman ja siitä tuli todella hyvää. Maku ei muistuta vappusimaa vaan tämä on ihan eri juoma. Tätä simaa voisi nauttia jo ilman hiivojen lisäämistä raparperijuomana.

Ohje on peräisin Dansukkerilta, mutta mehän ei ohjeita niin noudateta. Vaihdoimme fariinisokerin tavalliseksi hienosokeriksi, näin raparperin oma väri pääsi paremmin esille. Hiivana käytettiin kuivahiivaa, joka sekoitettiin pieneen lämpimään vesimäärään ja lisättiin lopuksi lämpimään raparperiliemeen. Käyminen alkoi hitaasti ja pullot piti nostaa välillä jääkaapista huoneen lämpöön tekeytymään. Lopputulos oli kaiken vaivan arvoinen, kuohuva ja raikas juoma. Varmempaa on tehdä sima tuorehiivaan ja ohje on sen mukainen.

Raparperisima sopii minusta hyvin myös arkikäytön lisäksi juhliin onnittelumaljaksi ja muutenkin juhlajuomaksi!


Tarpeet:


4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500 g kidesokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/5 tl hiivaa (käytettiin 2/5 tl kuivahiivaa)

Teko-ohje:


Huuhtele raparperit, niitä ei tarvitse kuoria, jolloin saat punaisemman sävyn simaan. Pilko raparperit pienemmiksi palasiksi (kultani teki  1 cm pilkettä). Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperit. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Kaada siivilöity raparperimehu sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan liemeen. Jätä sima huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää 1 tl sokeria ja sulje pullot. Säilytä viileässä. Sima on valmista noin viikon kuluttua.