lauantai 1. kesäkuuta 2013

Raparperisima

Saimme harventaa Äidin raparperipuskaa urakalla ja raparperipiirakan lisäksi varsia riitti myös raparperisimaan. Kultani teki siman ja siitä tuli todella hyvää. Maku ei muistuta vappusimaa vaan tämä on ihan eri juoma. Tätä simaa voisi nauttia jo ilman hiivojen lisäämistä raparperijuomana.

Ohje on peräisin Dansukkerilta, mutta mehän ei ohjeita niin noudateta. Vaihdoimme fariinisokerin tavalliseksi hienosokeriksi, näin raparperin oma väri pääsi paremmin esille. Hiivana käytettiin kuivahiivaa, joka sekoitettiin pieneen lämpimään vesimäärään ja lisättiin lopuksi lämpimään raparperiliemeen. Käyminen alkoi hitaasti ja pullot piti nostaa välillä jääkaapista huoneen lämpöön tekeytymään. Lopputulos oli kaiken vaivan arvoinen, kuohuva ja raikas juoma. Varmempaa on tehdä sima tuorehiivaan ja ohje on sen mukainen.

Raparperisima sopii minusta hyvin myös arkikäytön lisäksi juhliin onnittelumaljaksi ja muutenkin juhlajuomaksi!


Tarpeet:


4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500 g kidesokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/5 tl hiivaa (käytettiin 2/5 tl kuivahiivaa)

Teko-ohje:


Huuhtele raparperit, niitä ei tarvitse kuoria, jolloin saat punaisemman sävyn simaan. Pilko raparperit pienemmiksi palasiksi (kultani teki  1 cm pilkettä). Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperit. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Kaada siivilöity raparperimehu sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan liemeen. Jätä sima huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää 1 tl sokeria ja sulje pullot. Säilytä viileässä. Sima on valmista noin viikon kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?