tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hyvää Suomesta hampurilaisateria

Ruoka.fi ja Hyvää Suomesta kutsuivat bloggaajia osallistumaan kotiruokakisaan. Soppasirkuksessa haaste otettiin vastaan, sillä suomalaiset raaka-aineet ovat ruuanlaittoni perusta. Vaikka lähdin toteuttamaan reseptiäni amerikasta haetulla hampurilaisidealla, on käyttämäni raaka-aineet kotimaisia ja herkullinen ateria valmistuu reilussa puolessa tunnissa.

Suomalainen ruoka merkitsee minulle muun muassa monenlaisia ruokaperinteitä. Sukupolvien helminauhaan on pujoteltu mummon karjalanpiirakat ja äidin lihapullat. Perhejuhlissa on tarjolla ollut Kainuun juustoleipää, lakkakinuskikakkua ja karjalanpaistia vanhempieni kotien perinteitä kunnioittaen, mutta myös uusia leivonnaisia tai ruokia on otettu mukaan vaihtelun vuoksi.

Suomalainen ruoka merkitsee myös kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämistä aina kun se on ruuanlaitossa mahdollista. Se on kannanottoni työpaikkojen ja alkutuotannon puolesta. Maaseutua ei voida pitää peltomaisemamielikuvilla elävänä, vaan tekemällä valintoja kotimaisen tuotannon puolesta kauppareissuilla. Suomalaista ruokaa voi ostaa myös valmiina, vaihtoehtoja on meille kaikille.

Hyvää Suomesta hampurilaisateriani koostuu hampurilaisesta, veneperunoista sekä kahdesta dipistä, jolla tulisuutta ja makua voi säädellä ruokailijoiden mukaan. Reseptin toteutukseen on käytetty Hyvää Suomesta merkittyjä Järvikylän yrttejä sekä rucolaa, HK Scanin sika-nauta jauhelihaa, Juustoportin kevyttä vähälaktoosista kermaviiliä ja Valion Koskenlaskija juustosiivuja.

Äänestä suosikkiasi klikkaamalla!

 

Tarpeet chili-yrttiöljy:


o,5 dl hyvää öljyä
1 ruukku basilikaa
0,5 ruukkua ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi
0,5-1 punainen chili
2 rkl sitruunamehua

Tarpeet kermaviilidippi:


1 prk kermaviiliä
3 rkl majoneesia
1 ruukku korianteria
0,5 ruukku ruohosipulia
suolaa
pippuria

Tarpeet veneperunat:


4-8 perunaa
tilkka öljyä
1 tl paprikajauhetta
pippuria
suolaa

Tarpeet hampurilaiset:


400 g nauta-sika jauhelihaa
4 sämpylää
Koskenlaskija sulatejuustosiivuja
tomaattisiivuja
rucolaa
ketsuppia
majoneesia

Teko-ohje:


Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanlaittoa ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Aloita aterian valmistus tekemällä chili-yrttiöljy ja kermaviilidippi: Hienonna kaikki chili-yrttiöljyn tarpeet esim. monitoimikoneessa tai saksilla kulhossa. Lisää öljy ja sitruunamehu. Anna tekeytyä jääkaapissa muiden vaiheiden ajan. Kermaviilidippiä varten hienonna korianteri ja ruohosipuli hienoksi silpuksi ja sekoita kaikki dipin ainekset keskenään sekaisin. Laita jääkaappiin
maustumaan muiden työvaiheiden ajaksi.

Pese perunat huolellisesti harjaamalla. Viipaloi perunat veneen mallisiksi lohkoiksi. Laita perunalohkot kulhoon, lorauta öljyä ja lisää paprikajauhe ja pippuri. Sekoita ja nosta perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Suolaa valmiit perunat.

Jaa jauheliha neljään yhtä suureen osaan. Pyörittele kostutetuilla käsillä neljä lihapullaa ja litistä ne noin sentin paksuisiksi pihveiksi. Paista pihvit läpikypsiksi paistinpannulla (sianliha paistetaan läpikypsäksi). Mausta valmiit pihvit  rouhitulla pippurilla ja suolalla.

Pihvinpaiston loppuvaiheessa laita hampurilaissämpylät uuniin/mikroaaltouuniin lämpeämään. Kokoa hampurilaiset joko valmiiksi tai anna ruokailijoiden itse koota ne. Chili-yrttiöljyn ja kermaviilidipin voi tarjota niin hampurilaisen välissä kuin erikseen.




2 kommenttia:

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?