torstai 10. lokakuuta 2013

Voileipäkakku

Kultani syntymäpäivää vietettiin jokin aika sitten. Valmistauduin päivään voileipäkakulla ja Daim-kääretortulla, jonka ohjeen julkaisen blogissani myöhemmin.

Voileipäkakun koristeluun sain inspiraation golf-harrastuksesta. Vaikka päällinen "Väiski Vemmelsäären hole in one" olikin yhden kerran hupaisa kokeilu, sisuksiinsa kakku sai perinteisen kinkku-juustotäytteen. Aina toimiva voileipäkakun sisus sekä myös nätti päällys on vihertäyte.

Tein voileipäkakun elmukelmulla vuorattuun pitkään leipävuokaan, jossa se sai vetäytyä yön yli kevyen painon alla. Toinen vaihtoehto olisi ollut koota se jääkaappiin mahtuvan leikkuulaudan/tarjoiluastian päällä (kostutettua) voipaperia apuna käyttäen.

Kaupoista voi joskus saada valmiiksi siivutettua voileipäkakkuleipää, mutta käytin nyt Lidlin paksuja paahtoleipäpaloja. Leivän olisi ehtiessään voinut myös leipoa itse. En tehnyt ihan täysmittaista kakkua, koska syöjiä oli vähemmän. Sopeutin täytteet käyttämäni leipämäärän mukaan. Nyrkkisääntönä 300-400 g täytettä riittää kahteen väliin, kun leipänä on iso vuokaleipä.

 


Tarpeet kinkkutäyte:


200-300 g keittokinkkua/savukinkkua
1 valutettu herkkukurkku
n. 1,5 dl ranskankermaa (osan voi korvata majoneesilla/tuorejuustolla)
sinappia
pippuria

Tarpeet juustotäyte:


250 g emmental-juustoa
0,5 tl paprikajauhetta
noin 1 dl kermaviiliä/ranskankermaa

Tarpeet vihertäyte (käytin päällysteenä seuraavana päivänä):


300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl hienonnettua persiljaa
1 dl hienonnettua basilikaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia

Lisäksi:


pitkää vuokaleipää tai paahtoleipäsiivuja (yleensä 3 viipaletta per kerros)
kostutukseen kasvislientä
korsteeksi kinkkua, juustoraastetta, yrttejä jne.

Teko-ohje:

Ota kolme sekoituskulhoa esille täytteitä varten: Hienonna kinkkutäytteen kinkku ja herkkukurkku mahdollisimman pieneksi. Sekoita täytteen aineet keskenään ja mausta sopivaksi sinapilla sekä pippurilla. Raasta juustotäytteeseen tuleva juusto ja sekoita täytteen ainekset keskenään. Vihertäytettä (tein päällyksen tästä vasta seuraavana päivänä) varten yritit silputaan esim. saksilla kulhossa pieneksi ja aineet sekoitetaan keskenään.

Leikkaa leivästä kuori pois ja asettele ensimmäisen kerroksen viipaleet elmukelmulla vuorattuun vuokaan. Kostuta  viipaleet kasvisliemellä pullasutia tai lusikkaa apuna käyttäen. Levitä ensimmäinen täytekerros viipaleiden päälle. Lisää kostutettuja leipä- ja täytekerroksia 4-5 sen mukaan, minkä verran täytettä riittää. Jätä leipäkerros päällimmäiseksi. Kääri elmukelmu voileipäkakun päälle ja anna kakun tekeytyä yön yli jääkaapissa. Päällystä kakku tarjoilua ennen vihertäytteellä. Koristele haluamallasi tavalla.

2 kommenttia:

  1. Hauskasti koristeltu!:) Mieheni täyttää ensi viikolla pyöreitä vuosia ja mietin juuri, pitäisikö tehdä täytekakun lisäksi myös voileipäkakku pitkästä aikaa. Nyt voisi kokeilla jotain lihaversiota, kun tähän asti on tullut tehtyä aina kala- ja kasviskakkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hilpeää ideoida tuota golfteemaa. Onneksi työkaverin lapset antoivat hahmon karkkipussia vastaan koristeeksi.

      Poista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?