torstai 27. helmikuuta 2014

Hyväntuulinen lihapata

Kotopuolessa kaikki on aina pikkuisen paremmin kuin missään muualla! Esimerkiksi tavallisen mökkimatkan varrelle Etelä-Savosta Pohjois-Savoon jää Jäppilän kyläkeskus ja siinä kylätien varrella laiduntava ylämaankarja. Pitkäkarvainen karja sopii savolaiseen maalaismaisemaan kuin nenä päähän niin hauskan ulkonäkönsä kuin leppoisan perusvireensä vuoksi.

Ylämaankarjan lihaa on myös kaikki kehuneet. Erään onnekkaan Facebook-keskustelun ansiosta pääsin tilaamaan juuri tuolta mökkimatkan varrelta olevalta tilalta luomu-ulkofilettä ja -lapaa. Kaikken parasta oli kun Hyvätuuli Highlandin lihat toimitettiin kotiin asti.

Liha oli todella hyvää! Sen maku oli voimakas ja rakenne murea. Onneksi tätä herkkua on vielä pakastimessa odottamassa. Lihapadan voi tällä ohjeella tehdä myös naudan lavasta, etuselästä tai rinnasta. Näidä edullisempia ruhonosia pitää hauduttaa 1,5-2 tuntia. Lihapadan makua voi voimistaa lihafondilla, jota en ylämaankarjan lihan kanssa tarvinnut. Tarjosin padan kanssa uunissa paahdettuja punajuuria ja valkosipuleita sekä keitettyjä perunoita.



Tarpeet:


800 g ylämaankarjan lapaa (tai naudan lapaa, etuselkää tai rintaa)
muutama nokare voita paistamiseen
1 sipuli
2 porkkanaa
1 rasia ruusukaalia (noin 300 g)
noin 7 dl vettä
reilu kymmenkunta mustapippuria
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
suolaa

Teko-ohje:


Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Siisti liha tarvittaessa ja leikkaa se noin 2 cm paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli sekä porkkanat.

Ruskista lihapalat muutamassa erässä kuumalla pannulla voissa. Siirrä ruskistetut lihat pataan ja huljuttele pannu vesitilkalla aina paistoerien välissä. Kaada huuhteluvesi pataan lihojen päälle. Paahda lopuksi porkkanoita ja sipulia paistinpannulla muutama minuutti. Kaada kasvikset lihojen joukkoon pataan. Lisää lihapataan vettä niin, että lihat lähestulkoon peittyvät. Lisää pataan mausteet ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia välillä hämmentäen. Lisää pataan tarvittaessa vettä.

Haudutusajan loppupuolella on aika laittaa ruusukaalit pataan. Pese ja puhdista ruusukaalit, poista huonot lehdet ja kanta. Lisää ruusukaalit padan pinnalle ja anna kypsyä.

2 kommenttia:

  1. Ei olekaan tullut laitettua ruusukaalia patoihin. Pistetäänpä muistiin. Kiitos vinkistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kovasti ruusukaalista ja niistä tulee hyviä, kun laittaa vasta loppupuolella pataan kypsymään.

      Poista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?