lauantai 16. marraskuuta 2013

Savuporokakku

Siskollani on ollut tänä vuonna juhlavuosi. Kesällä pääsimme suvun kanssa puutarhajuhliin ja nyt varsinaisen syntymäpäivän lähestyessä siskoni juhli merkkipäiväänsä työkavereiden kanssa.

Ennen työpaikan juhlia siskoni pyysi apua voileipäkakkujen tekemiseen. Lopulta asiat menivät niin, että hän teki kakut ja minä sain ylimääräiseksi jääneen kakun itselleni. Kakku oli todella hyvää ja siskoni huolellinen kädenjälki näkyi myös onnistuneessa lopputuloksessa.

Ohje on Kodin kuvalehdestä 24/2009. Kiitos siskolle reseptistä ja sen toteutuksesta.

 

Tarpeet pohja:


150 g hapankorppuja
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl voisulaa

Täyte:


5 liivatelehteä
200 g kylmäsavuporoviipaleita
1 pieni sipuli
1 prk (200 g) aurinkokuivattutomaattituorejuustoa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
4 dl vispikermaa
1 dl kurkkusalaattia (ei sinappista)
1 dl persiljasilppua
1 tl rouhittua mustapippuria
1 dl laimennettua sitruunamehua

Karpalo-/puolukkakiille:


5 dl sokeroitua, laimennettua karpalo- tai puolukkamehua
4,5 liivatelehteä



Useamman kakun täyttä mahtui juuri ja juuri
työstämään nurinpäin käännetyssä tuppervaaran kakkukuvussa


Teko-ohje:


Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele se kevyesti. Murskaa hapankorput hienoksi. Sekoita joukkoon pippuri. Sekoita hapankorppuseos voisulan kanssa ja painele pohjaksi vuokaan.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi. Leikkaa poro pieneksi rouheeksi. Silppua sipuli. Sekoita tuorejuustot ja kermaviili notkeaksi tahnaksi. Sekoita muut aineet paitsi liivatelehdet ja sitruunamehu yhteen.

Kiehauta sitruunamehu pienessä kasarissa ja sulata puristellut liivatelehdet siihen. Jäähdytä hetki ja sekoita liivateneste täytteeseen. Kaada täyte hapankorppupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa peitettynä yön yli.

Kiille:


Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan 10 minuutiksi. Kiehauta mehu ja sulata puristellut liivatelehdet siihen. Jäädytä välillä sekoittaen lähes viileäksi. Kaada vuokaan porokakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Vinkki: Jos kiille ehtii hyytyä liikaa kattilassa jäähdytysvaiheessa, sen voi kuumentaa uudelleen notkeaksi.

2 kommenttia:

  1. Porokakut tekivät hyvin ja kauppansa ja Lappi-teemalla mentiin muutoinkin. Tällä hetkellä ollaan täällä autenttisissa maisemissa lumen, pakkasen ja porojen keskellä.

    VastaaPoista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?