keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Perusrisotto

Ostin viime syksyn Stockan hulluilta päiviltä risottoriisiä ja se on ollut kaapintukkeena siitä saakka. Risotto on ollut minulle aina vähän vieras, olen kyllä syönyt sitä joskus ravintolassa ja ihan hyvääkin olen saanut. Jotenkin sen tekeminen ei ole houkutellut ja olihan tässä hämmentämistä. Nappasin reseptin Maku-lehdestä, joka oli ottanut sen Jamie Oliverin keittokirjasta. Terveisiä vaan Oliverille, me ei tykätä allergisoivasta selleristä ja se jätettiin nyt pois ja valkosipulista tykätään, joten laitettiin sitä enemmän. Sipulikin vaihdettiin. Puolitimme myös annoskoon ruokailijoiden lukumäärään sopivammaksi.

Reseptissä ripotellaan suolaa joka välissä, tietääkö kukaan, miksi niin tehdään? Onko se strategista vai hifistelyä? Ensi kerralla olen tarkempi ajoituksen kanssa, meillä risotto meni hitusen liian tymäkäksi. Kannattaa olla tarkkana!

Tarpeet (3 annosta):

5 dl kasvislientä
1 rkl avokadoöljyä
2 kpl salottisipulia hienonnettuna
suolaa
pippuria myllystä
2 kpl valkosipulinkynttä, hienonnettuna
200 g risottoriisiä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl voita
50 g parmesan juustoa, raasteena

Teko-ohje:

Kuumenna liemi kattilassa. Kaada öljy paistinpannulle, lisää öljyyn sipuli ja ripaus suolaa. Pehmennä aineksia noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia 2 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää paistinpannulle riisi ja nosta lieden lämpöä. Kääntele riisiä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi ei saa ruskistuaja sitä hämmennetään koko ajan. Muutaman minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan.

Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa (lisää aina pieni ripaus suolaa nestettä lisätessäsi). Laske lämpöä niin, että liemi poreilee melko voimakkaasti (Neste ei saa kiehua liian kovaa, sillä silloin riisin ulkopinta kypsyy liian nopeasti ja sisus jää raa’aksi.)

Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen, mutta anna aina edellisen kauhallisen nestemäärän imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Tähän vaiheeseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Maista riisiä - onko se kypsää? Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Tarkista suolan ja pippurin maku.

Nosta kasari liedeltä. Lisää joukkoon voi ja parmesaani. Säästä hieman parmesaania pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita varovasti. Nauti risotto mahdollisimman pian, eli kun se on koostumukseltaan vielä miellyttävän kosteaa.


Vihdoin kaiken hämmentämisen jälkeen
voinokareet sulamaan ja risotto on valmis!


Risoton perusohje on kirjasta Jamie Oliver, Alaston kokki (WSOY 2002).

2 kommenttia:

  1. Minullakin on vain muutama risottokokeilu takanani, tärkeintä siinä on, että lientä on riittävästi saatavilla, ettei koko homma pala pohjaan. Koitan aina Italiassa päästä syömään hyvää risottoa, että tietäisin millaista sen pitäisi olla, mutta olen tainnut käydä liian turistipaikoissa, sillä eteen on tullut jos jonkunlaista riisiteelmää, ei ainakaan parempaa kuin omani. Ensi syksynä yritän taas :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin tuossa loppuvaiheessa tuli risoton kanssa kiire. Ihan kuin se olisi viimeiset nesteet hörpännyt vauhdilla ja sitten ruvennut kuivamaan. Tästä on hyvä jatkaa. Nyt jo lorautin pienen tilkan tryffeliöljyä päälle ja seuraavaksi voisi tehdäkin oikean sienirisoton!

      Poista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?