torstai 7. maaliskuuta 2013

Patapaisti vasikan paistista

Meillä oli tarkoitus syödä lammasta. Karitsan fileen hinta tuntui kuitenkin liian kalliilta, joten ostimme vajaan kilon painoisen vasikan paistin (17,90e/kg). Sellaista en ole valurautapataani vielä laittanut, mutta lihamestari vakuutti, että se sopisi erinomaisesti vanhanajan patapaistin päätähdeksi.

Patapaistin ohjeella teen kaikki paistit: marinointi ja ylenpalttinen maustaminen on minusta tarpeetonta silloin, kun liha itsessään on hyvää. Yleensä teen patapaistin Äiti-kullalta perityltä ohjeella eli mukaan tulee suolan ja pippurin lisäksi sipulia, valkosipulia, laakerinlehti ja porkkanaa.

Yleensä ohjeissa pyydetään suolaamaan ja pippuroimaan paisti ennen uuniin laittoa. Minä teen nämä toimenpiteet yleensä vasta valmiin paistin pintaan tai lautaselle. Näin yritän varjella itseäni ja valurautapataani liialta suolalta. En myöskään laita pataan vettä pohjalle. Pidän kannen kiinni, joten paisti ei pääse kuivumaan. Paistista valuvasta liemestä voi tehdä herkullisen kastikkeen suurustamalla vehnäjauholla tai maizenalla.

Paistin kypsyysaste on makuasia, meillä syödään liha medium plus-miinus eli jätämme sen enemmän tai vähemmän punertavaksi. Tähtäsin nyt sisälämpötilan 57 asteeseen, mutta paistomittarista oli äänet pois päältä ja liha ehti mennä 59 asteiseksi. Ei mennyt pilalle silläkään asteella.
Tarpeet:


1 kg paisti (vasikka, nauta, hirvi)
nokare voita ja loraus avokadoöljyä
1-2 laakerinlehti
1-2 sipuli lohkoina
2-5 valkosipulinkynttä
1 porkkana palasina
2 laakerinlehteä
suolaa
pippuria

Teko-ohje:


Ota paisti hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Siisti paisti tarvittaessa niin, ettei siihen jää kalvoja tms. (onneksi kaupoissa yleensä hoidetaan tämä homma kuntoon) ja pyyhi paistin pinta talouspaperilla ennen paistamista.

Kuumenna valurautapata (toimii myös paistinpannu + uunivuoka) hellalla kuumaksi ja lisää pataan voinokare sekä loraus öljyä. Ruskista paisti kauttaaltaan. Mausta paisti suolalla ja pippurilla (jos haluat tehdä sen tässä vaiheessa). Lisää pataan muut ainekset ja laita paistomittari paksuimpaan kohtaan. Paista 150 asteisessa uunissa. Lisätietoa sisälämpötiloista löytyy Maku-lehden nettisivuilta.

Uunista otettua paistia on hyvä pitää vartti lepäämässä folioon käärittynä ja pyyhkeen alla. Sillä välin voit tehdä kastikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?