sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Gumbo broilerista ja makkarasta

Tänä viikonloppuna Soppasirkuksessa on innostuttu amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlista. San Franciscon ja Baltimoren joukkueiden välinen kauden loppuhuipentuma järjestään ensi yönä New Orleansin Superdomessa. Kun lähetystä katsoo kotisohvalta Suomesta on kiva päästä edes jollain tavalla kiinni paikalliseen tunnelmaan.

New Orleans on kuuluisa Gumbosta, paikallisesta muhennoksesta tai keitosta. Gumbo tarjoillaan yleensä niin, että tarjoiluastiaan laitetaan pieni määrä keitettyä riisiä pohjalle ja sitten gumboa päälle. Riisimäärä on todella pieni eli kyse ei ole riisistä, jonka lisäkkeenä on kastiketta vaan toisinpäin.





En ole aikaisemmin gumboa tehnyt ja googlettelinkin niin kotimaisia kuin lousianalaisia reseptejä inspiraatiota hakiessani. Lopulta löysin mieleisen ohjeen Visa Nurmen, Antti Vahteran ja Iiro Rantalan MOJO-keittokirjasta. Noudatin ohjeita pääpiirteissään, mutta ensinnäkin puolitin ohjeen, koska gumbopadan ääreen kokontuisi vain kaksi syöjää. Maustamisessa ja valkosipulin määrässä lähdin omille teilleni. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kokonaista jyväbroileria. Olisin vaihtanut sen mielelläni rintapaloihin, mutta niitä ei kaupasta ollut saatavilla. Joskus maustamattoman broilerin
valikoima on ihan onneton!


Gumbo broilerista ja chorizosta (riittää hyvin kahdelle):


2 broilerin maustamatonta koipireisipalaa (noin 700 g)
0,5 dl vehnäjauhoja
50 g voita
3 dl kanalientä
1 vihreä paprika pilkottuna
1 sipuli pilkottuna
2 lehtisellerin vartta pilkottuna
100g vahvanmakuista makkaraa (esim. chorizo tms) paloiteltuna
3 kypsää tomaattia tai tölkillinen säilöttyjä
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
1 tl mustapippuria
neljä valkosipulin kynttä
0,5 tl cayennepippuria
suolaa tarvittaessa

1-2 dl keitettyä pitkäjyväistä täysjyvä riisiä

Kypsennnä broilerinkoivet sellaisenaan uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Broilerien paistoajasta (50-60 min) voi vähentää noin 10 min, jolloin broilerit ovat melkein kypsiä.

Paloittele kypsät broilerinkoivet kahteen-kolmeen osaan ja jätä luut paikoilleen. Laita jauhot ja voi kasariin (kannattaa ottaa kaapista se isompi kasari) ja kuumenna voi-jauhoseosta niin kauan, että se on ruskeaa. MOJO-keittokirjassa väriä kuvataan kastanjanruskeaksi. Seosta kannattaa vahtia ja hämmentää koko ruskettumisen ajan kärsivällisesti.

Lisää  kasariin kanaliemi ja vihannekset, sitten makkarat, tomaatit ja mausteet. Pataa keitetään parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen broilerpalat lisätään kasariin.

Hauduttele vielä parikymmentä minuuttia. Irroittele halutessasi broilerinliha luista, ainakin lusikalla syöminen on näin helpompaa. ja tarkista lopuksi broilerien kypsyys ja maku.

Gumbo tarjoillaan syvältä lautaselta, jonka pohjalla on lusikallinen tai pari keitettyä riisiä.

 

2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti mun bravuuri. Sellainen ohje, että joskus jos lapsenlapsia on niin ne pyytää aina mummoa tekemään gumboa! Tykkään ohjeen muunneltavuudesta ja siitä, että ruoka-ainemäärillä ei ole niin väliä – joka kerta tulee yhtä hyvää. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosiaankin helposti muunneltava ruoka!

      Poista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?