keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Mojo-kastike

Viikonloppuna teimme flank-steakia eli naudan kuvelihaa. Sen kaveriksi laadimme MOJO-kastiketta samannimisen keittokirjan (toim. Nurmi, Vahtera, Rantala) mukaan. Mojo-kirjan mukaan kastike sopii moneen lähtöön: marinadiksi, salaattikastikkeeksi ja pöytämausteeksi. Minusta se oli pihvin kanssa raikas tuulahdus, varsinkin kun annokset koostuivat pihvistä, salaatista ja tästä kastikkeesta.

Kastikkeen tekeminen sujui joutuisasti Tuppervaaran pikakokilla. Kirjassa mojo tehdään tehosekoittimella.  Alkuperäisessä ohjeessa pyydetään tekemään kastike päivän verran etukäteen, mutta meille se maistui tuoreeltaan ihan yhtä hyvin kuin vuorokauden päästä jääkaapissa tekeytyneenä. Ohje on tässä alkuperäisenä ja suluissa omat tuunaukset siihen.



Tarpeet:


1 punainen paprika
1 mieto vihreä chilipalko
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 dl basilikaa
0,5 dl korianteria (jos tykkäät korianterista, tuplaa määrä!)
1 nippu ruohosipulia tai muutama kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä (käytimme kolme)
suolaa
mustapippuria myllystä
vettä tarpeen mukaan (emme tarvinneet)

Teko-ohje:


Valmista mojo edellisenä päivänä (voi valmistaa myös syöntipäivänä). Pilko kaikki ainekset ja laita ne mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Lisää kylmää vettä, jos kastike tuntuu liian paksulta. Anna tekeytyä jääkaapissa.

4 kommenttia:

  1. Enpä ole koskaan laittanut kuvetta enkä mojo-kastiketta! Kuvetta pitää varmaan tilata erikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempia kannattaa kokeilla! Ajatus kuvelihan käyttämisestä tuli youtuben videonpätkästä. Kuve pitää tilata lihamestarilta erikseen, laittavat sen yleensä jauhelihaksi. Flänkkäristä tulee ihan ok pihvit, varsinkin kun huomioi noin kympin kilohinnan. Liha on pitkäsyistä ja tietysti sitkeämpää kuin paremmat ruhon osat, mutta maistuu myös kunnolla lihalle. Teimme pihvit medium miinukseksi valurautapannulla ilman marinointia. Ehkä marinadissa uittaminen pehmentäisi lihaa. Monessa nettiohjeessa kuvetta grillataan. Reilun viikon päästä saapuu toimitus suoraan Suomen ytimestä, kun kotopuolen raikkaassa ilmassa laiduntaneen ylämaankarjan pihvilihat saapuvat :P

      Poista
  2. Mojo-kastiketta tulee aina välillä tehtyä. Se on kesälläkin kivan raikas ja kevyt kastike grillattaville.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hyvää grillausten kanssa! Yriti raikastavat makua ja chilin määrää vaihtamalla saa tulisuuden sopivaksi.

      Poista

Voit jättää oman kommenttisi ja palautteesi tähän! Mitä mieltä olet reseptistä, miten tuunasit ohjetta? Onko sinulla ruokamuistoja tähän liittyen?